Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


a történet

2009.04.22

A Harry Potter Joanne Kathleen Rowling brit írónő hétkötetes meseregénysorozata, a kortárs irodalom legolvasottabb műve. A sorozat főszereplője egy Harry Potter nevű angol fiú; minden kötet címe az ő nevével kezdődik. Az első kötet – Harry Potter és a bölcsek köve – 1997-ben, az utolsó – Harry Potter és a Halál ereklyéi – 2007-ben jelent meg. A sorozat kiadója Nagy-Britanniában a Bloomsbury, az Amerikai Egyesült Államokban a Scholastic Press. A magyar fordítást az Animus Kiadó gondozza, fordítója Tóth Tamás Boldizsár. Rowling a sorozathoz három kiegészítő kötetet – Legendás állatok és megfigyelésük (2001), A kviddics évszázadai (2001), Bogar bárd meséi (2007) – és egy töredéket (2008) is írt. Ezek teljes bevételét jótékony célra fordította.

A Harry Potter-sorozat – A Gyűrűk Ura rekordját megdöntve – a világ legsikeresebb egyszerzős könyve (bestsellere). Általában azt szokták dicséretéül felhozni, hogy rá tudja venni a gyerekeket (és sok felnőttet is) az olvasásra. Irodalmi értékeiről megoszlanak a vélemények. A Harry Potter hozta létre az eddigi legnagyobb fanfiction-mozgalmat is.

Az első kötet 1997-es megjelenését követően a sorozat óriási népszerűségre tett szert, kivívta a kritikusok dicséretét és pénzügyi szempontból is kiemelkedően sikeres volt. A sorozatot megfilmesítették, videójátékok készültek belőle és számtalan Potter-témájú ajándéktárgyat forgalmaztak. 2007 áprilisi állapot szerint a sorozat első hat kötete több mint 400 millió példányban kelt el, több mint 64 nyelvre fordították le, az első kötetet latinra és ógörögre is. Utóbbi a fordító szerint az elmúlt több mint 1500 év leghosszabb, ógörögre fordított szövege. A Harry Potter 5. kötete lett az első angol nyelvű bestseller az angolszász kultúrával hagyományosan szembehelyezkedő Franciaországban.A hetedik kötet 2007. július 21-i napján az Amerikai Egyesült Államokban a kiadók 12 milliós rekordpéldányszámot jeleztek. A sorozat sikere a világ eddigi legjobban kereső regényírójává tette Rowlingot.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.